Vanaf 0 beginnen

Raghda Kaskeen kwam in 2015 met haar drie kinderen vanuit Syrië naar Nederland. Haar man kwam in 2014 al naar Nederland. In Syrië heeft Raghda de opleiding civiele techniek & milieu gevolgd, maar ze had nog geen werkervaring opgedaan in de civiele wereld. Haar man vond werk, waardoor er voor haar vanuit de overheid geen begeleiding beschikbaar was richting een baan, hoewel ze wel erg graag aan de slag wilde.  

Vanuit de wens om als bedrijf iets voor vluchtelingen te betekenen en hun te helpen deel uit te gaan maken van de Nederlandse samenleving werd in 2017 door Buro Noord contact gezocht met VluchtelingenWerk Nederland. Hierbij hebben we aangegeven als bedrijf een stage, leer-werkplek of arbeidsplek te willen bieden aan vluchtelingen. Via hen werden we in contact gebracht met Raghda. En in overleg met VluchtelingenWerk hebben we Raghda een stageplek aangeboden.

Tijdens haar stage heeft zij zich zover ontwikkeld en de werkzaamheden binnen Buro Noord eigen gemaakt, dat ze arbeidscontract aangeboden heeft gekregen. Ze begon als stagiair en is nu medewerker bij Buro Noord.

Burgemeester als joboach

Raghda: “Voordat ik bij Buro Noord begon heb ik vanuit de gemeente Wolvega een cursus gevolgd ‘arbeidsmarkt in Nederland’, dan leer je hoe het hier werkt als je een baan zoekt. De gemeente organiseert gesprekken met uitzendbureaus en zo maak je kennis met bedrijven. Ik heb heel veel steun gehad aan het gemeentehuis.  De burgemeester was mijn jobcoach en heeft mij geholpen om in contact te komen met verschillende bedrijven. Zo heb ik, via de burgemeester, meegelopen bij een woningstichting om mijn Nederlandse taal te verbeteren.”

Vanaf 0 beginnen

Raghda: “Toen ik in Nederland kwam moest ik vanaf 0 beginnen, de basis heb ik maar ik wil alles opnieuw leren. Gelukkig zijn alle collega’s hier vriendelijk en willen ze mij helpen. Fred en Marisa willen graag meehelpen, dat helpt mij om een stap verder te gaan. Marisa begeleidt mij bij Buro Noord.  oen ik in Nederland kwam heb ik meteen een cursus Nederlands gevolgd en B2 behaald. In Damascus heb ik tien jaar geleden de studie Assitant Engineer gevolgd, dat diploma is nu omgezet naar MBO 4 milieuonderzoeker. Er is een groot verschil tussen de materialen, regels en eenheden die in Syrië en in Nederland gebruikt worden. De computerprogramma’s lijken wel op elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde.”

Tekenen vind ik het leukste om te doen

Raghda: ”Ik ben nu bezig met een project voor ons zusterbedrijf Greenhouse Advies, daarvoor maak ik boortekeningen en tekeningen voor saneringen en onderzoek. Dat vind ik heel erg leuk om te doen, ik heb veel interesse in de projecten en wil er graag meer over weten. Ik wil graag nog iets anders doen dan tekenen zoals leren hoe ik een bestek moet maken. Misschien wordt dat mijn volgende stap. Ik wil ook dat mijn Nederlands ontwikkelt en beter wordt. Ik heb de gewone Nederlandse taal geleerd, soms vindt ik het lastig op straat als ik hier al die dialecten hoor. Dat is toch anders dan wat ik heb geleerd uit de boeken.”

Toekomst

Raghda: “Uiteindelijk wil ik de hbo opleiding Civiele Techniek volgen, dat is wel moeilijk te combineren met mijn gezin en vooral de taal. Daarom twijfel ik of ik het wel kan, ik wil graag eerst weten of ik het kan voordat ik eraan begin. Uiteindelijk wil ik het liefste Werkvoorbereider worden.”

Marisa Prins heeft Raghda tijdens haar stage bij Buro Noord begeleidt en is haar eerste aanspreekpunt. Marisa vertelt:

Het wordt eigen en vertrouwd

“Ik zit bij alle gesprekken die met Fred gevoerd worden, al is het voor de taalbarrière als er iets te snel gaat dan kan ik extra tekst en uitleg geven. Wat voor ons heel normaal en logisch is, is voor haar niet normaal en logisch daarom ben ik voor haar haar eerste vraagbaak. Binnen Buro Noord ben ik ook –een door het SBB erkend- stagebegeleider. Naast werk gerelateerde uitleg geef ik ook uitleg over praktische zaken zoals hoe de woningstichting met een puntensysteem werkt. Ik denk ook mee met bijvoorbeeld de werktijden, wat is het handigste voor haar, ze komt met de trein en dan moet ze lopen. Dus hebben we een stationsfiets voor haar gekocht, je moet er praktisch mee omgaan. Dat scheelt haar weer zeker 20 minuten lopen per dag. Haar Nederlands is al heel erg verbeterd, alleen  schrijven is wat lastiger dan kijk ik nog even met haar mee. Zo’n stage is anders dan een stage met een Nederlandse leerling waarbij je opdracht controleert, dat hoeft bij Raghda niet. Voor Raghda wordt het meer eigen en vertrouwder, dat is mooi om te zien”