Een duale studie was de uitkomst!

“Ik was toch al aan het studeren en kon net zo goed doorgaan.”

Rob Tuin startte zijn mbo stage bij Buro Noord (onderdeel van DAGnl) en werkt daar inmiddels vijf jaar. Na zijn mbo stage kreeg hij bij DAGnl de kans om een duale studie hbo Civiele Techniek te volgen. Die kans heeft hij direct aangepakt.

Rob: “Na mijn mbo eindstage mocht ik via DAGnl doorstuderen. Ik had destijds sowieso het doel om door te leren op het hbo. Bovendien wordt hbo-niveau in de branche vaak gevraagd, ik was toch al aan het studeren en kon net zo goed doorgaan. De zin om fulltime te gaan studeren na mijn eindstage had ik niet, een duale studie was de uitkomst.’’

Combinatie van theorie en praktijk

Rob volgde de duale studie hbo Civiele Techniek via de HAN. De eerste twee jaar volgde hij de studie via Civilion. Rob: “Dat is een bedrijf dat samenwerkt met de HAN, daar wordt meer aandacht besteed aan technische kennis, praktijkervaring en informatie over betonbouw. Als je de eerste twee jaar via Civilion volgt krijg je naast een AD diploma ook een betondiploma. Normaal gesproken zijn de eerste twee leerjaren van het hbo meer met theorie gevuld.”

Toetsgericht

Rob: ”De duale studie Civiele Techniek is goed bevallen, natuurlijk had de studie voor mij ups en downs. Dat heb je met een opleiding waarbij je vier dagen werkt en een dag in de week naar school gaat. Het vraagt veel van je vrije tijd. Het eerst jaar, via Civilion, was vooral toets gericht. Toen was het echt blokken om toetsen te maken. Het tweede jaar is meer praktijk gefocust, het jaar wordt afgesloten met een projectopdracht. Hierbij wordt de theorie met de praktijk gekoppeld. Wij hebben een brug ontworpen en gerealiseerd bestaande uit twee delen die later verschoven moest worden om één grote overspanning te creëren.

Focus op projectmanagement

In het derde jaar van de duale studie hbo Civiele Techniek ligt de focus op projectmanagement. Rob: “In het derde jaar kijk je binnen je eigen organisatie en andere organisatie zoals gemeentes, provincies hoe je bepaalde onderdelen kan verbeteren. Je kijkt naar wat het probleem is en hoe je dat kan verbeteren. Twee projecten daarvan waren bij de gemeente Lelystad. Je bezoekt de projecten, spreekt met mensen en kijkt wat de situatie is. Alle informatie vergelijk je, daarna schrijf je een rapport over de situatie en geef je aanbevelingen hoe het anders en beter kan en waarom.”

Brug voor informatie en diepgang

Het vierde jaar van de duale studie hbo Civiele Techniek staat volledig in het teken van afstuderen. Rob: “In het derde jaar schrijf je een plan van aanpak voor het afstuderen. In het vierde jaar ga je dat plan uitwerken. In principe hoef je niet meer op school, je kan dus ook op het kantoor werken. In het vierde jaar worden er in het eerste half jaar wel extra lessen gegeven over projectmanagement, deze heb ik ook gevolgd vanwege mijn interesse in projectmanagement. Mijn afstudeeronderwerp was de toekomst van gasverbruik in asfaltcentrales. Ik onderzocht de mogelijkheden om het gasverbruik te verminderen, dan wel te stoppen. Asfalt leek mij een interessant onderwerp omdat we redelijk wat projecten hebben die te maken hebben met asfalt. Een afstudeeronderzoek is een mooie brug om meer informatie over het onderwerp en diepgang te krijgen. Nu gebruik ik die informatie weer bij huidige projecten, je hebt nu meer onderbouwing van keuzes die je maakt tijdens het ontwerpen.”

Gebruik de kennis van collega’s

Rob: ”Als je de duale studie civiele techniek bij een aannemer volgt heb je het voordeel dat je heel veel praktijkinformatie krijgt, die kan je bij de aannemer weghalen. Hier, bij Buro Noord, heb ik veel gehad aan zaken zoals een inschrijfleidraad toepassen, het opstellen van een bestek en het maken van tekeningen. Dat heeft mij tijdens de studie zeker geholpen. Bij collega’s ben ik vaak langs geweest om informatie te vragen of een interview te houden.”

De grootste aanrader als je wilt werken

Rob: ”Deze studie is zeker de moeite waard, als je toch gaat werken kan je er net zo goed een duale hbo studie bij doen. Al volg je de studie maar twee jaar dan heb je al een AD diploma. Die eerste twee jaar heb je er zo op zitten. Heb je een AD diploma, dan heb je al iets richting de hbo. Wat zijn dan die laatste twee jaar nog? Die knoop je er zo achteraan. Als je er toch al in zit kan je het net zo goed afmaken. Het is een mooie periode, je ontmoet vele mensen én je komt op veel plekken.”

Nog steeds leergierig

Rob: “Nu ik mijn diploma heb blijf ik hier als werkvoorbereider werken. Ik ben nog steeds leergierig en wil kijken of ik andere dingen kan leren, maar ik heb nog geen specifieke richting. Misschien deels toezichthouden of nog meer de 3D in.”

Wil jij ook via DAGnl een duale hbo Civiele Techniek volgen? Klik hier.