Assenrade ligt aan de Noordkant van Hattem achter de Geldersedijk. Doordat de wijk rijk aan groen en water is sluit hij goed aan op het omliggende weidelandschap. In de afgelopen negen jaar is de wijk in verschillende fases gebouwd. De bouwstijl van de woningen is geïnspireerd op de stijl in de historische stad Hattem zelf: korte rijtjes, vrijstaande huizen, hagen en leilinden. In totaal zijn er 278 woningen gebouwd. Zowel Fred Henniphof (Buro Noord) als Martin Bakker (Gemeente Hattem) zijn al vroeg bij dit nieuwbouwproject betrokken. Fred als projectleider vanuit Buro Noord (adviesbureau) en Martin als toezichthouder vanuit de gemeente.
Fred: “Inmiddels zijn we bij het einde van Assenrade beland. In 2010 zijn we begonnen, toen werkte ik nog bij ons zusterbedrijf Buro Hoogstraat. Het project is voor ons eigenlijk begonnen met het inmeten van het hele plangebied. Voor alles fases, in totaal vier, hebben wij de woon- en bouwrijp bestekken gemaakt. Ook het landmeetkundige uitzetten van de kavels hebben we verzorgd. Tijdens de uitvoering hebben we op afroep controlemetingen uitgevoerd.”
Martin is bij de Gemeente Hattem toezichthouder op projecten zoals Assenrade. “Bij Assenrade ben ik in Fase 2 als toezichthouder begonnen. In de voorbereidende fase van het project heb ik de bestekken en het ontwerp gecontroleerd. Als toezichthouder kijk ik vervolgens of het buiten wordt uitgevoerd zoals voorgeschreven in
het bestek.”
De bouw van Assenrade is bijna afgerond, aan de vrije kavels wordt nu nog gewerkt. Fred: “In de vorige fases werd er grotendeels door een projectontwikkelaar gebouwd, dan zijn de blokken keurig om de beurt klaar. Maar in deze laatste fase begint de ene particulier na de andere met bouwen. Wij hebben elke keer als uitgangspunt dat als de mensen de sleutels krijgen de straat er helemaal in ligt. Dat kan bij de blokken maar wordt moeilijker bij de losse kavels. Dan is het lastig om rekening te houden met het straatwerk en moet je dat soms loslaten. Als je de stenen er toch in zou leggen dan worden ze kapotgereden.” Martin voegt toe: “Tot op heden is het allemaal goed gelukt. Zoals Fred als zegt, we zitten nu alleen nog met de particuliere bouwers die niet gelijk oplopen. Het zal nog minimaal een jaar duren voordat we daar weg zijn. Een aantal bewoners zullen daardoor nog zeker een jaar in de bouwwerkzaamheden zitten.”
In de wijk worden auto’s geparkeerd in een groene parkeerhoeven. Daardoor is Assenrade een kindvriendelijke buurt, er is ruimte voor voetballen en stoepkrijten. Fred: “Dat vind ik mooi aan het project. Je hebt de auto’s uit het zicht. Daar is bij dit project goed over nagedacht. Deze parkeeropstelling wordt elders niet veel toegepast. Martin knikt: “Dat wordt nog steeds heel erg gewaardeerd door de bewoners, die maken er goed gebruik van. Zij zetten bewust de auto niet aan de straat, maar aan de binnenkant in de parkeerhoeven.“
Door de jaren heen heeft Gemeente Hattem met verschillende aannemers gewerkt. Martin: “Dat was voor ons een uitdaging, medio 2013 ging zelfs één van de aannemers gedurende het project failliet. Je zit daarnaast in elke fase weer met andere mensen vanuit de aannemer.” Fred knikt instemmend: “Dat klopt, maar dat moet ook wel. Dat is het inkoopbeleid bij de gemeente. Je moest aanbesteden en dan heb je grote kans dat je steeds met verschillende partijen werkt.”
Inmiddels werken Fred en Martin al zo’n negen jaar samen. De lijnen zijn kort en ze weten elkaar te vinden. Fred: ”Als Martin een vraag heeft dan rijd ik vaak even langs, ik woon zelf vlakbij in Wapenveld. Dat gaat allemaal makkelijk en snel.” Martin voegt toe: “Als ik bel voor wat meetwerk dan is het altijd binnen een week of zelfs een paar dagen geregeld. Op een gegeven moment raak je op elkaar ingespeeld.”
Voor het project werkte de gemeente niet alleen samen met Buro Noord, maar ook met Greenhouse Advies (asbest en milieu) en Buro Hoogstraat (landmeten). Fred: “In de wijk stond een boerderij die gesloopt moest worden, Greenhouse Advies heeft daar onder andere geholpen om de asbest problematiek tot een goed eind te brengen.” Martin kijkt Fred aan: “Als kleine gemeente heb je gewoon te weinig kennis van bepaalde factoren in huis. Je loopt dan vast. Fred houdt de supervisie, als er iets is bel ik hem en hij regelt het en bedenkt een oplossing. Ik heb één aanspreekpunt. Fred springt in: “Heel veel gemeentes besteden uit. Wil je ergens goed in blijven dan moet je er dagelijks mee bezig zijn. Martin: “Dat is de kennis en kunde die Fred op peil houdt, daar wordt hij ook op aangekeken. Zo werkt het en houd je het zuiver, dan gaat het precies goed.”