Inmiddels is fase twee van het project Hooiland/Achterland bijna afgerond. In deze fase is een deel van de Noorderpalen en de Noord onder handen genomen Daniel Bakker (gemeente Urk) vervult hierbij de rol als toezichthouder en Ernst Scheeringa (Hellinga) als uitvoerder, samen vertellen ze over het project:
”Daniel: “Hier vindt een hele reconstructie plaats, het hele riool is vervangen. We zijn naar een open bestrating gegaan. De waterdoorlatende bestrating is hier nog wel uniek. Daarnaast is de grond flink opgehoogd, hier zo’n 60 centimeter.” Ernst haakt in: “Zoveel is de grond in al die jaren verzakt.”
Voor de bewoners van de buurt Noordpalen/ de Noord is fase twee behoorlijk heftig geweest. Daniel: “Je kan toch een paar weken niet bij je woning met je auto.” Ernst voegt toe: “Je tuin gaat eruit, daar komen behoorlijk kosten bij kijken. Als het zover is dan komt het besef: er moet wel heel veel gebeuren. Dat is even slikken. Door de gemeente is er goed nagedacht over het ophogen van de grond, bewoners krijgen zand aangeboden om hun tuin op te hogen. Het is puur de bestrating die de bewoners zelf moeten regelen. De meeste hebben ervoor gekozen nieuwe bestrating aan te leggen, daardoor is het voor de buurt echt een hele opknapbeurt geworden. Gezien het resultaat denk ik dat de hele buurt daar heel wijs mee is.”
Tijdens fase twee verliep het contact en de communicatie met de bewoners goed. Ernst: “Ze werkten heel prettig mee. Als je een dag van tevoren een briefje in de bus doet dat de auto’s aan de kant moeten, waren de volgende dag alle auto’s weg. Ondanks dat ik tien mensen in de buurt niet had gesproken. Ze communiceren onderling goed met elkaar.”
Ernst: ”In het begin hebben we een aantal trouwerijen gehad, toen hebben we de planning omgegooid. De bewoners kwamen langs: mijn dochter gaat uit huis trouwen kan dat? Ons antwoord was altijd: als het niet lukt komen we met de shovel voorrijden en dan mag ze in de bak stappen. Maar we gaan ervoor dat de straat er dan in ligt. De stratenmakers hebben daar ook flink in mee geholpen. De mensen waren super tevreden en blij dat er gewoon vanuit huis getrouwd kon worden.”
Met de kinderen in de buurt hebben zowel de gemeente als de uitvoerder goed contact gehad. Ernst: ”Maar het is wel uitkijken natuurlijk, daarom hebben we wel een hekje neergezet. Daar konden ze achter gaan staan om met ons meekijken. Dat vonden ze helemaal mooi. Er was een mannetje verderop die zette de wekker ’s morgens vroeg, voordat hij zijn brood at, om bij de vakmannen te kijken. Dat is een hele belevenis voor de kinderen.” Daniel voegt toe: “Wij denken dan altijd, wie weet zit er een nieuwe stratenmaker tussen. Zo is het ook. Voor de kinderen zelf hebben we trouwens een mooie speeltuin gerealiseerd. Dat is een heel nieuw groen veld geworden.”
Ernst: “Bij dezen willen we de buurt Noorderpalen/Noord bedanken voor de samenwerking. Voor al hun begrip, alle attenties en traktaties die de jongens hebben gekregen. De jongens zijn gemiddeld zo’n zes, zeven kilo aangekomen. Elke dag stond er wel iemand klaar om iets lekkers te brengen. Dat was echt fenomenaal. We doen het echt samen met de buurt, zo voelt het voor mij. Het was echt een hele leuke samenwerking, zo kennen wij het niet.”
In de wijk zijn er veel huurwoningen van de Woningstichting Patrimonium. Daniel: “Die zijn makkelijk, open en zien alles zitten. Zij zijn er goed op ingesprongen. Iedereen heeft er zin in. De buurt heeft het met blijdschap gedaan, de gemeente, Hellinga, Patrimonium. Iedereen doet het met energie, daar krijg je een mooi project van.”